prof. Dr. Şükrü Ersoy’dan İstanbul uyarısı: Katmerli olacak!
Bezmiâlem Vakıf Üniversitesi’nde düzenlenen 1. Uluslararası Afet Hemşireliği Sempozyumu’nda beklenen büyük İstanbul depremi için konuşan Prof. Dr. Şükrü Ersoy “6 Şubat depremi çoklu olacak. En küçük haliyle bile 7.2 büyüklüğünde bir büyüklük bekliyorum. Bu şaka değil. Hala zamanımız olabilir, acele etmeliyiz”söz konusu.
Yıldız Teknik Üniversitesi İnşaat Fakültesi Dekanı ve Doğa Bilimleri Araştırma Merkezi Başkanı Prof. Dr. Şükrü Ersoy, İstanbul’da beklenen büyük deprem için değerli uyarılarda bulundu. 1. Bezmiâlem Uluslararası Afet Hemşireliği Sempozyumu “Tehlikede miyiz?” Ersoy, “Beklenen büyük İstanbul depreminde olabilecekler, 6 Şubat depremlerinde yaşadıklarımızdan daha fazla olacak” başlıklı ilk oturumda konuşan Prof.söz konusu.
“MİLAT OLACAK”
Üniversitenin Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölümü tarafından Bezmiâlem Vakıf Üniversitesi Daima Eğitim Merkezi (SEM) ile uyum içinde düzenlenen 1. üniversite.
Bezmiâlem Vakıf Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Türkinaz Atabek Aştı, etkinliğin gerçekleşmesinde emeği geçen tüm birimlere teşekkür etti. Bezmiâlem Vakıf Üniversitesi’nin “Afet Hemşireliği” dersi veren ender üniversitelerden biri olduğunun altını çizen Prof. Dr. Aştı, sempozyumun kendi alanında bir milat olmasını umduğunu söyledi.
“KORKUNÇ BİR GELİŞİM OLDU”
Bezmiâlem Vakıf Üniversitesi Daima Eğitim Merkezi (SEM) Müdürü ve Tıp Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. acı tesadüf” Yaşananlardan çok önemli dersler çıkarılması gerektiğini belirten Prof. Gençler bunun için çok çaba harcıyor. Amatör takımlar da öyle. Bu da milli şuura ve dayanışmaya sahip olduğumuzun bir göstergesidir. Bu özelliğimizi daha eksiksiz bir noktaya getirebiliriz” dedi.
“FELAKET SADECE DEPREM DEĞİLDİR”
Bezmiâlem Vakıf Üniversitesi Rektörü Prof. Ama felaket sadece depremle sınırlı değil” dedi.
Sempozyumun düzenlenmesindeki asıl amacın “insan veya doğal afetleri her yönüyle ele almak” olduğunun altını çizen Prof. , iklim değişikliğinin neden olduğu afetler ve aklınıza gelebilecek birçok olay hastalara yaklaşımımızda farklı uygulamalar gerektiren durumlardır. Her an bir felaketle karşılaşabileceğimizi unutmamalıyız. Bu felakette tam anlamıyla tek yürek olarak hareket eden herkese şükranlarımı sunuyorum.”
Açılış konuşmalarının ardından oturumlarla başlayan sempozyumun ilk oturumu Rektör Prof. Dr. Rümeyza Kazancıoğlu moderatörlüğünde “Tehlikede miyiz?” başlıklı oturumda Prof. Dr. Şükrü Ersoy konuşmacı olarak yer aldı.
“TÜRKİYE’NİN EN BÜYÜK DEPREMİ 8 BOYUTLU”
Onun sözlerine “Ben Hataylıyım. Zaman zaman memleketimde de konferanslar veriyorum. Her konferanstan sonra yetkililer yanıma gelip ‘Bizi hep korkutuyorsun hocam’ diyorlar. Ancak Türkiye yüzde 92 veya yüzde 96 değil, yüzde 100 deprem ülkesidir” diyen Prof. “Kuzey Anadolu Fay Hattı’nda 1999 depremlerinin kırdığı yer ile 1912 Mürefte-Şarköy depreminde bozulan hat arasında boşluk var. Burası Marmara Denizi’nin ortasına denk geliyor. Açmanıza gerek yok.” Burada büyük bir deprem olduğunu görmek için deprem bilimcisi olun, burada 40 kilometrelik küçük bir kırılmanın bile 7,2 büyüklüğünde olacağını tahmin ediyoruz” dedi.
“2019 DEPREM REPROVE OLDU”
2019 yılında yaşanan 5,8 büyüklüğündeki depremi “Beklenen büyük İstanbul depreminin bir nevi provası” olarak tanımlayan Prof. deprem. Çünkü 100 bine yakın binanın yıkılacağını veya ağır hasar göreceğini tahmin ediyoruz. Bu nedenle İstanbul depremi Türkiye için bir ulusal güvenlik sorunu oluşturmaktadır. Gayri Safi Milli Hasıla’nın üçte ikisi burada. Burada çevresi ile birlikte yaklaşık 30 milyon insan yaşıyor. İstanbul Türkiye’ye bakıyor ama Türkiye İstanbul’a bakamıyor. Bu şaka değil” dedi.
“KARŞININ YERİNİ ALABİLİR MİSİNİZ?”
Ersoy, beklenen büyük İstanbul depremiyle ilgili tartışmalara da değinerek, “Büyüklüğünün 6,5’ten büyük olamayacağını söyleyenler var. Daha büyük sonuçlar varsa, bunun sorumluluğunu üstlenebilecek misin? Her zaman en kötü senaryoyu düşünmek ve ona göre hareket etmek gerekiyor. Ayrıca İstanbul çevresi bir yıl içinde 7 ve üzeri büyüklükte depremlere neden olma potansiyeline sahiptir. Tarihte bunun örnekleri var. 1999 depreminin üzerinden 24 yıl geçti. Birçok adım atıldı ama hala yeterli değil ki insanlar hala acı çekiyor. Çünkü İstanbul’daki mevcut binalar hala büyük bir deprem için test yapmadı. Hâlâ zamanımız olma ihtimali var. 50 yıl sonra bugün yüzde 64 dediğimiz büyük bir deprem olma ihtimalini o zaman yüzde 99 olarak söyleyeceğiz.”
“TSUNAMİD ÇİFTE TEHLİKE”
İstanbul için tsunami tehlikesi olduğunu belirten Prof. Denizaltı heyelanları için potansiyel yerler boldur. Marmara kıyılarını kendimiz kazdık. Bu bölgede bir sarsıntı olursa ‘dalga nerede, dalga ne kadar yüksek, nereye gidecek’ gibi birçok senaryo var. Bu açıdan İstanbul çevresinde çifte tehlike var. Bir sarsıntı olduğunda, bir tsunami olduğunda insanlara ulaşma süresi 5-30 dakikadır. Bu mühlet acil müdahale açısından yazık değil” dedi.
Sempozyum kapsamında gerçekleştirilen oturumlarda afet hemşireliği, afet öncesi, sırası ve sonrasında hemşirelik rolleri ile şok, sel, yangın, hortum, kasırga ve tsunami gibi afetlerde hemşirelik deneyimleri değerlendirildi. Ayrıca 6 Şubat depreminde seve seve görev yapan Bezmiâlem Vakıf Üniversitesi çalışanlarına teşekkür belgeleri takdim edildi.